Blog: Het frietmanifest

Er is een frietmanifest overhandigd aan de directeur voor de Raad voor Volksgezondheid. Dit frietmanifest is opgesteld door ProFri (vereniging voor professionele frituurs, snackbars en cafetaria’s). Dit manifest stelt dat zij niet de oorzaak zijn voor de gezondheidsachterstand in Nederland. Pardon? Erken dat je verzuimd hebt om mee te gaan in de trend van gezonde voeding en dat jullie wel een aandeel hebben in de gezondheidsachterstand. Alleen al door keer op keer te zeggen dat jullie geen aandeel hebben, geef je mensen verkeerde en valse informatie. En dan schermen met: “Friet is een groente”. Moet niet gekker worden, hier!     

Waar bemoei ik me mee?

Voor degene die mij nog niet kennen: Ik begeleid vanaf 1997 kinderen en mensen met overgewicht, obesitas en eetverslaving. Ik heb heel wat eetdagboeken van mijn cliënten en cursisten gezien. Vandaar dat ik me ook even meng in deze discussie en denk dat ik wel recht van spreken heb.

Overgewicht is vaak een eetverslaving.

Overgewicht is een ziekte die voor veel mensen met langdurig overgewicht een eetverslaving is geworden. Ze hebben niet geleerd om emoties te verwerken. Deze moeten vooral weggegeten worden en eerlijk is eerlijk (heb zelf 15 jaar een eetverslaving gehad) het werkt. Al is het maar voor 5 minuten. Je wordt rustiger na het eten van veel snelle koolhydraten. Wortels en komkommers hebben helaas dit effect niet. Alcohol en drugs hebben ook dit effect maar zijn moeilijker verkrijgbaar, en een stuk duurder.

Andere ongezonde branches.

De alcoholbranche ligt ook al jaren (terecht!) onder vuur en heeft in ieder geval nog iets gedaan om hun slechte imago wat op te vijzelen. Zo kwamen ze o.a. met de slogan: “Geniet maar drink met mate”. Cola ligt ook al jaren (terecht!) onder vuur en sponsort bijvoorbeeld sportwedstrijden. De internationale fastfoodketens liggen (ook terecht!) onder vuur en ondernemen ook allerlei acties om hun imago op te vijzelen. Zo komen ze met salades, wraps en vegan producten. Waar blijft ProFri? In plaats van nu te piepen hadden jullie ook al jaren geleden, als branche, je verantwoording kunnen en moeten nemen! In veel kroegen is het beleid om iemand die dronken is, niet meer bij te schenken. Weigeren jullie een morbide obese mens die meerdere keren per week zich vol komt stoppen? Ik heb heel wat klanten gezien die meerdere keren per week friet of gebakken aardappelen op het menu hadden staan. Dat is niet gezond en leidt tot overgewicht en obesitas.

Door de korte bereiding van friet blijven de voedingsstoffen behouden?

Het manifest stelt dat voeding die kort bereid is meer voedingsstoffen behoudt. Dit klopt voor kort koken en voor stomen. De aardappel frituren echter zorgt voor een verlies van 70% van de vitamine C. Zie onderzoek van het Voedingscentrum bladzijde 8 en 9. Dus voor de vitamine C hoef je die friet niet te nemen.

Friet met palmolie

Daarnaast lees ik dat 85% van de bedrijven die aangesloten  zijn bij ProFri kiezen voor diepvries friet. Slechts 15% kiest voor friet van verse aardappelen. Heb even gekeken naar diepvries friet die bij een groothandel te koop is. Deze bevat 95,4% aardappel en 4,4% palmolie. Naast slecht voor het milieu, ken ik palmolie vooral als een zeer ongezond vet. Zelfs de voorgesneden friet uit de koeling van de groothandel bevat palmolie. De conclusie uit het manifest dat fastfood niet synoniem staat voor ongezonde voeding is dus je reinste lariekoek en kan geschrapt worden. Ook de opmerking dat er in principe geen ongezonde voeding bestaat is door iemand geschreven die preekt voor eigen parochie. Volgens mij is het ook al jaren bekend dat mensen die wonen in de omgeving van snackbars meer overgewicht hebben. Zien eten doet eten.

Mijn conclusie

Friet bevat teveel verzadigd vet, teveel zout en te weinig bouwstoffen. En dan heb ik het nog niet eens over de ongezonde en overvloedige sausjes gehad, niet over de snacks en ook niet over de verkochte energie- of frisdranken. Kortom het aan banden leggen van snackbars is terecht. Friet mag van mij in de supermarkten ook in prijs omhoog en ook in restaurants zou het serveren van friet wel wat minder mogen.

Mag je nooit friet eten?

Tuurlijk wel maar beperk het tot 1x per maand. Neem een soepje vooraf met verse groente. Eet er een rauwkost bij. Neem hooguit 1 snack erbij. Beperk de ongezonde sausen. Piccalilly is veel gezonder keuze dan mayonaise. En ketchup is beter dan satésaus.

Gezonde keuzes kun je elke dag maken!

Liefs Bea.

Deel mijn nieuws

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten