Kruidkoek een lekker en verantwoord tussendoortje
Heerlijke, slanke kruidkoek vol met vezels en ijzer. Dit tussendoortje kun je zonder schuldgevoel eten.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Totale tijd1 uur uur 10 minuten min
Gang: Tussendoortje
Trefwoord: Bea Pols, Compleet Gezond, Gezond, Koek, Kruidkoek, Slank, Tussendoortje
Porties: 18 plakjes
Auteur: Bea Pols
Beslagkom
Bakblik voor cake
Bakpapier
houten lepel
oven
- 300 gram volkoren tarwemeel
- 150 gram licht bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 eetlepels appelstroop
- 1 ei
- 1 dessertlepel baksoda of bakpoeder
- 200 milliliter amandelmelk ongezoet
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Vet een cakevorm in of bekleed deze met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten in een beslagkom. Voeg het ei toe en roer dit door het droge beslag. Voeg de appelstroop toe en roer dit door het beslag. Voeg een scheutje amandelmelk toe. Roer dit goed door de massa met een houten lepel. Giet beetje voor beetje de melk erbij. Roer het nog een keer goed door tot slot en doe het beslag in de vorm. Bak de koek in de oven ca. 50 tot 60 minuten. Prik voordat je koek uit de oven haalt even met een satéprikkker of vork in het beslag om te kijken of het beslag gaar is.
Je kunt met deze kruidkoek naar harte lust variëren. Je kunt ongebrande amandelen of walnoten toevoegen. Ook kun je gedroogde en gewelde abrikozen toevoegen aan het beslag.
Je kunt het volkoren tarwemeel vervangen door amandelmeel voor een glutenvrij recept.
Bewaren in een afgesloten trommel. Per plakje kun je de koek ook invriezen. Na een dag of twee smaak de koek nog beter omdat de kruiden dan goed ingetrokken zijn.