Voorlopig nog geen vleesheffing

Laatst een artikel gelezen in het AD over de voordelen van een vleesheffing naar aanleiding van een onderzoek van de Wageningen Universiteit. Wat is het? En wat vind ik ervan? Je leest het hieronder.

AD: ‘Volgens de studie, de eerste in Nederland, zorgt overmatig vleesgebruik jaarlijks voor 253.000 patiënten met diabetes, ruim 100.000 met darmkanker en 20.000 met hart- en vaatziekten. Dit zorgt voor een zorgkostenstijging van 1,1 miljard. 6 kilo rood vlees per jaar is goed, we eten 30 kilo per jaar. Er is voldoende bewijs dat de consumptie van rood vlees en vooral bewerkt rood vlees zorgt voor diabetes type 2 en darmkanker.’ Lees het artikel in het AD hier.

Wat is er dan mis met vlees eten? Veel vlees is amper meer vlees te noemen. Vleeswaren staan volkomen terecht niet in de schijf van 5. Vleeswaren zijn ultra bewerkte producten die je beter niet kunt eten. Toch eten veel mensen dit dagelijks op hun brood. Met alle gevolgen voor hun gezondheid op de koop toe. We eten de verkeerde producten en we eten teveel vlees. Alles waar te voor staat is niet goed en in dit geval heeft dit gevolgen voor je gezondheid.

Allemaal vegan dan? Nee dat hoeft wat mij betreft niet, maar het mag wel een onsje minder met dat vlees. Start eens met het schrappen van vleeswaren (bewerkt vlees.) Dat is al een heel mooi begin.

Dagelijks vlees eten? Van veel klanten hoor ik dat ze graag dagelijks vlees eten. Elke dag een lapje (onbewerkt) vlees zoals een varkenshaas of biefstuk is financieel niet haalbaar. Dat begrijp ik natuurlijk heel goed. Mijn budget is ook niet onbeperkt. Ik eet zelf zoveel mogelijk vegan met af en toe een stukje biologisch vlees.

Betutteling door de overheid? Als reactie lees ik vooral dat mensen zich storen aan deze vorm van betutteling door de overheid. Ik zie dat niet zo, ik ben van mening dat een overheid burgers hoort te beschermen tegen ongezonde dingen. En laten we wel zijn, onze overheid heeft lang genoeg geprobeerd om de verantwoording bij de burgers neer te leggen en kijk waar we nu staan. Vijftig procent van de volwassenen heeft overgewicht, meer dan 1 miljoen mensen hebben diabetes mellitus type 2. Longkanker zorgt voor de meeste doden en daarna komt darmkanker. Dat is nogal wat. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Conclusie: Wat mij betreft mogen alle zeer ongezonde producten extra belast worden (zoals roken, alcohol, frisdrank, suiker, koekjes, chips) maar dan wel de gezonde producten zoals fruit en groente een belasting verlagen geven of beter nog geen belasting op fruit en groente.

Liefs Bea.

 

 

 

 

Deel mijn nieuws

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *