Alle vragen over gezonde voeding, afvallen/aankomen, emotie eten, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en preventief gezond oud worden zijn hier welkom 🙂. Mail je vraag naar: info@beapols.nl.

Is koolhydraatarm eten een must om af te vallen?

Nee, het is vooral erg populair omdat je snel afvalt hierdoor. De meeste mensen eten teveel koolhydraten, dus we kunnen gerust wat minder koolhydraten eten. Maar koolhydraatarm is meestal niet nodig. Ik leer je om de juiste koolhydraten te eten zodat je op een gezonde manier afvalt. Bij diabetes type 2 wordt er wel koolhydraatarm gegeten om van de medicatie af te komen. Daarna kunnen weer wat meer koolhydraten gegeten worden.

Ik heb overgewicht, hoe kan ik starten met afvallen? Ik heb al zoveel geprobeerd en niets werkt op de lange termijn. 

Afvallen is een goed idee als je overgewicht/obesitas hebt. Het lijkt zo simpel maar in de praktijk is dit niet zo simpel. Zie het maar vol te houden?! Dat is vaak moeilijk. Veel diëten en afslankmethodes staan ver van je huidige eetpatroon af. Je past dan tijdelijk je eetpatroon aan en zodra je op gewicht bent val je weer terug in je oude patroon. Herkenbaar? Voor mij wel, zo deed ik dit ook jarenlang. Mijn advies aan jou is om de tijd te nemen voor verandering. In mijn methode werk ik met een stappenplan. Elke week 1 stap erbij. Zo voorkom je dat het teveel wordt. Overdrijf niet. Twee kilo (of meer) per week afvallen is niet reëel. Beter kun je gaan voor 1 of 2 kilo gewichtsverlies per maand. Trap niet in de verkooppraatjes van maaltijdvervangers of strenge diëten, normaal eten is veel beter vol te houden op de lange termijn. En heb je hierbij hulp nodig? Laat mij je dan coachen!

Wat is je advies ten aanzien van alcohol?

Alcohol is (hoe lekker het ook kan smaken) gif voor je lichaam. Je lever moet hard werken om dit gif af te breken. Ben je supergezond, jong, gebruik je geen medicijnen, dan kun je je lever wel eens aan het werk zetten door eens een glas alcohol te drinken. Maak er geen dagelijkse gewoonte van. Houd je lever zo gezond mogelijk. Alcohol geeft snel een opeenhoping van afvalstoffen in je darmen. Dit is een reden om je weerstand te verlagen. Je weerstand wordt voornamelijk in je buik bepaald.

Ik drink nooit water, moet dat nu echt?

Ja dat is heel verstandig. Hoe minder afvalstoffen in je lichaam, hoe hoger je weerstand wordt. Zie hierboven ook over je weerstand. Afvalstoffen binden zich niet aan koffie maar uitsluitend aan water. Ons lichaam zit heel slim in elkaar maar nog niet zo slim dat we koffie kunnen scheiden in koffieprut en water. Dus drink maar gewoon water. Je kunt natuurlijk je water opvrolijken met wat takjes verse munt, frambozen, limoen of citroenschijfjes of wat komkommerplakjes.

Wat is je weerstand? Waarom wordt de een sneller ziek dan de ander?

Je weerstand is niet te meten en ongrijpbaar. Wat we wel weten over je weerstand, is dat hij verlaagt door stress, medicijn-, tabak-, drugs- en alcoholgebruik.  Bewerkte voeding (uit pakjes, zakjes en kant en klare producten) bevatten meer toevoegingen dan een aardappel en een stronk broccoli. Deze kunnen je weerstand ook verlagen. Vandaar dus mijn dringend advies om gezond te gaan eten. Ook kan je weerstand verlaagd worden door een vitamintekort. Dit kan ik via een bloedonderzoek in een medisch lab laten onderzoeken.